Uppteckning nummer NM-SHA0548

Titel: Faktus var bror till Luther,………………………….

Meddelare: Fredrik Sundström  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Faktus var bror till Luther, och han var svår till att trolla för han hade gjort kontrakt med fan, och han tog honom också på det sista. En morgon, då de kom in på hans rum fanns där bara tre bloddroppar kvar av honom. Allt det övriga hade fan tagit. - Men han kunde bra mycket, Faktus. En gång hade han väl gjort något riktigt storspektakel, för det var fråga, om livet för både honom och Luther. Då bredde F. ut sin kappa och sade till Luther att ställa sig jämte honom på den, och så ritade han med en käpp en ring runt omkring, och så bar det iväg med dem till väders alldeles som en annan himmelsfärd. Vart de tog vägen, vet jag inte, men de for väl hellst till Wittenberg, där de hade trollskola. - Men Luther befattade sig inte med sånt.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga I.